El Mas Martorell gaudeix d’una situació més que privilegiada en el cor de Catalunya, entre la serralada dels Pirineus, les planes de ponent i les terres del litoral. El descobrim en la població de Sallent, situada al centre de la comarca del Bages, on comparteix un extens territori amb diverses poblacions també marcades pel pas del Llobregat i els seus afluents.

El paisatge natural que hi trobem ens aporta zones amb vegetació diferenciada, amb predomini d’alzines, carrasca en sectors assolellats i rouredes en sectors més frescals i humits. També hi trobem nombrosos boscos de pi blanc farcits de garrigues i brolles de romaní.

Pel que fa el llegat cultural del terme municipal de Sallent, fàcilment ens transporta a l’era romànica on predominen monuments com Sant Pere i Sant Martí de Serraïma, Sant Miquel de Serra-sanç i Santa Maria de Cornet. A més, hi trobem el castell i l’església de Sant Sebastià, una construcció que pot presumir de tenir la planta circular més gran de Catalunya. Si ens endinsem al poble, veurem diversos elements que ens ha deixat el pas del temps, com per exemple la Fàbrica Vella (s. XIX), la Casa Museu Torres Amat (s. XVII-XIX), la Casa Claret (s. XVIII) o el Monument a Sant Antoni Maria Claret (s. XVIII).

I per aquells que no es conformen amb l’edat mitjana, ens podem apropar al Poblat Ibèric del Cogulló, que data del segle I a.C., i ha estat declarat bé cultural d’interès nacional. És una visita imprescindible en la Ruta dels Ibers on, cada any, se celebra el Cap de Setmana Ibèric, durant el mes d’octubre.

© Masia Rural Mas Martorell - Desarrollado por InnovaOrigen